Serie Egypte

De Engelse kunstenaar Robert Pothecary (1963) maakte in 2000 een reis naar het eeuwenoude Egypte. Tijdens de expositie bij het Academisch Genootschap presenteert hij zijn serie schilderijen over Egypte aan het publiek.

Als kind zocht Pothecary in Zuid-Engeland overal naar plekken alwaar hij opgravingen kon doen naar de geheimen van ons verleden. Binnen de context van een landschap rijk aan invloeden van zowel de Kelten, Romeinen en Middeleeuwse koningen kwam hij niets tekort. De "past en present" zijn in dit land onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook dwaalde hij vaak rond in de ommuurde tuin bij het Victoriaans huis van zijn grootouders. Een wereld waarin de tijd al honderd jaar stilstond en hij het heden kon loslaten. Hier werd de kiem gelegd voor zijn fascinatie voor het verleden.

Pothecary werkt met collages, laag over laag opgezet. Zoals een film van Dennis Potter op complexe wijze zoekt naar de verwantschap tussen plaats en tijd in beeld, zo doet Pothecary dit, gebruikmakend van allerlei materialen met verschillende herkomst: textiel, munten, foto's, krantenknipsels over bepalende gebeurtenissen. Steeds schakelt hij tussen verschillende perioden zoals van Rococo terug naar de vroege Middeleeuwen en verder naar de oude Grieken, zoekend naar een eenheid. Zijn indrukken van tijd en plaats vormen een soort familieboom van culturen. De toeschouwers, zoekend naar zijn identiteit ofwel het karakter van de kunstenaar, denken dit te hebben gevonden maar bevinden zich telkens weer in een zoektocht naar stukjes van een puzzel van duizend stukken.

Click the pictures to enlarge